Уважаемый пользователь на вашем браузере отключена функция JS, из за этого вы не сможете пользоваться некоторыми функциями нашего сайта. Для нормальной работы сайта, пожалуйста включите функцию JS.
 
 

Словарь-справочник Слова о полку Игореве

Жля — олицетворение скорби (1): О! далече заиде соколъ, птиць бья, — къ морю. А Игорева храбраго плъку не крѣсити. За нимъ кликну Карна, иЖля поскочи по Рускои земли, смагу людемъ мычючи въ пламянѣрозѣ. Жены Рускія въсплакашась, аркучи: „Уже намъ своихъ милыхъ ладъ ни мыслію смыслити, ни думою сдумати, ни очима съглядати...“. 19—20.

 

Ср. Желя, жела.

 

1. Скорбь, терзание.

 

И будетъ въ тъ день, глаголеть господь, заидет солнце пладьне и помрьк[н]ет в день свѣтъ. И прѣвращупраздникы вашя въжелу и вся пѣснивашя въ плачь, и възложу на вся хребьтъ и яригъ и на всю главу плѣшь. Кн. мал. прор., 61 (XV—XVI вв. ~1047 г.).1185: И тако, во дьнь святого воскресения наведе на ня господь гнѣвъсвои: в радости мѣстона

88

ны плачь, и во веселье мѣстожелю на рѣцѣКаялы. Ипат. лет., 642—643 (XV в.). 1259: Людемъ же видящимъ, яко от Татаръ зажьженъ бѣградъ, и вбѣжашав мѣста лѣснаи тѣмьне могоша сбиратися. Данило же сняся с братомъ и тѣшии, якоже от бога бывшѣи бѣдѣне имѣтижелѣпоганьскы, но на бога надѣятисяи на нь възложити печаль якоже и и (так!) бысть. Потом же ѣхастав Володимерь и собравша мало дружины. Там же, 841. Невѣстаже имущижелю и плачь, вослѣдъодра идяше печална рыдающи и плачющися. Ж. Ал. чел. бож. (Троиц.), 482 (XIV—XV вв.). Яко суботъ вашихъ възненавидѣгосподь и преложи праздникы ваша въжелю, яко убьенъ бысть началникъ вашего безаконья. Патер. Печ., 181 (1406 г. ~XIII в.).Расыпася радость сердець наших, избрании отъ пѣсниисвоихъ умлъкнушя, обратися въжелю ликъ нашь. Библ. Генн., Пл. Иерем. V, 15 (1499 г.). И плакашяся по нем плачь великъ зѣло, и желѣшяпо отци его седмь дьни, и видѣшянаселници земля Ханаоня желѣвъна лони Атада, и рѣша: Желя велика есть египтяном. Там же, Быт. L, 10—11. И нынѣглаголеть господь богъ вашь: Обратитеся къ мнѣвсѣмъсердцемъ вашимъ, со алчьбою и съ плачемъ и съжелею, и развѣрзетесердца ваша, а не ризы ваша. ВМЧ, окт. 19—31, 1550 (XVI в.). Нѣкииже юноша воинъ ... виде ... среди мечети самого царя Казанского, въжелѣ, вечныхъ и въ худыхъ ризахъ одеянна. Каз. лет., 163 (XVII в. ~XVI в.).

 

Ср. Даль (ТСЖВЯ): Жѐлястар. жаль, сожаление, печаль, грусть, скорбь.

 

2. Плач по умершему.

 

Первое же принесена ему бысть епистолиа о скончании Фероровѣ, имь же зѣловеликужелю сътвори над ним. Флав. Полон. Иерус., 233 (XVI в. ~нач. XII в.).Приемше святое крещенье и вѣруправую, осквернишас[я] окаинымижелями. Паис. Выпись, 36 (XIV—XV вв.). Въ 100 и 30 лѣтъжития Адамова уби Каинъ Авеля, брата своег[о], и сътвористажелю Адамъ и Евга над нимъ. Пам. отр. лит., II, 268—269 (XV—XVI вв.).